Калі палеткіпахнуць хлебам…
У раёне разгар уборачнай кампаніі. Штодзень: і ў буднія, і ў выхадныя на палях кіпіць праца, з ранку да позняга вечара не змаўкае гул сельгастэхнікі. Ідзе жніво, палеткі пахнуць хлебам! Гэты час падводзіць вынік карпатлівай працы аграрыяў, закладвае будучы дабрабыт удзельнікаў жніва, гаспадарак, раёна і краіны ў цэлым.
У мінулую пятніцу, 19 ліпеня, рэдакцыйны аўтамабіль накіраваўся на сельгаспалеткі ААТ “Кіраўскае райаграпрамтэхзабеспячэнне”, працаўнікі якога завяршалі ўборку азімага рапсу. Гэтая культура ў сельгасарганізацыі была пасеяна на плошчы ў 550 гектараў. У раёне паміж Любонічамі і Сяргеевічамі поле чорнага золата (так у народзе называюць азімы рапс, вырошчванне якога прыносіць добры прыбытак) у 60 гектараў абмалочвалі адразу шэсць камбайнаў. Мы паспелі якраз падчас перапынку – прама ў поле працаўнікам прывезлі абед, бутэлькі з пітной вадой. Атрымаўшы гарачае харчаванне – першае, другое і кампот, камбайнеры размясціліся за абедзеннымі столікамі. За ежай абмеркавалі паміж сабой ход жніва. На ўсё пра ўсё – некалькі хвілін, і з новымі сіламі хутчэй у поле: пакуль стаяла спрыяльнае надвор’е, варта было завяршыць уборку рапсу на гэтым участку і рухацца далей. Да слова, абеды і вячэры для працаўнікоў палёў – найсмачнейшыя, сытныя і разнастайныя. Кухонны работнік Таццяна Слуцкая расказала, што кожны дзень сталовая РАПТЗ рыхтуе каля 120 абедаў, прыкладна 30 вячэр, кормяць работнікаў сваёй арганізацыі, а таксама СГФ “Чыгірынка” РУП “Беларуснафта-Магілёўаблнафтапрадукт”, будатрадаўцаў і работнікаў, якія працуюць на будаўніцтве новай фермы ў Пацавай Слабадзе. Асабліва да спадобы аграрыям баршчы і расольнікі, а на другое – шніцэль. Меню разнастайваюць пловам, рыбнымі стравамі, гуляшамі са свініны і ялавічыны, абавязкова на абедзенным стале – гародніна. Ежу хлебаробам арганізацыі развозіць малады вадзіцель Яўген Кірылаў, які працуе другі год. Вадзіцель Сяргей Лянкевіч дастаўляе абеды на астатнія аб’екты.
У невялікім перапынку паміж абедам і выхадам у поле паспелі пагутарыць з перадавым кабайнерам РАПТЗ – Сяргеем Чудапалам, які працуе ў пары з Аляксандрам Выганоўскім. Напрыканцы дня ў нядзелю, 21 ліпеня, іх экіпаж намалаціў больш за тысячу тон збожжа. Гэтае жніво для Сяргея Міхайлавіча 18-е па ліку. Сёлета ён шчыруе на новенькім камбайне КЗС-1218 вытворчасці ААТ “Гомсельмаш”. Родам працаўнік з Расіі. Нарадзіўся ў вялікай сялянскай сям’і, з дзяцінства быў прывучаны да напружанай сельскагаспадарчай працы. На Кірыўшчане знайшоў сваю другую палову, тут жа і прафесійнае прызванне.
Побач з вопытным камбайнерам у поле збіраўся выходзіць прадстаўнік маладзёжнага экіпажа Андрэй Кісель. Малады хлебароб працуе адзін, гаворыць, сіл і энергіі хапае, з усім спраўляецца. Гэтае жніво для яго шостае. З камбайнам і работай у полі знаёмы з маленства – бацька быў фермерам, трымаў вялікую гаспадарку і нават асабісты камбайн. Таму працаваць на гэтай магутнай тэхніцы, даглядаць яе, абслугоўваць для яго не было ў навінку. Юнак атрымаў адукацыю ў Клічаўскім дзяржаўным аграрна-тэхнічным каледжы, адслужыў у арміі і з таго часу працуе ў РАПТЗ. Не ўступае старэйшым калегам у адказным і добрасумленным стаўленні да хлебаробскай справы.
Па стане на ўчарашнюю раніцу, 22 ліпеня, працаўнікі РАПТЗ завяршылі ўборку азімага рапсу. Галоўны аграном сельгасарганізацыі Уладзімір Дарафей адзначыў, што сёлета атрымана добрая ўраджайнасць гэтай культуры – на круг у сярэднім намалочвалі па 39, 6 цэнтнера. Па словах, спецыяліста, такому неблагому выніку паспрыяла якаснае насенне, своечасовыя работы па апрацоўцы і ўнясенні патрэбных угнаенняў, клапатлівы догляд і, вядома ж, адказная праца хлебаробаў.
Яўгенія БЯЛЬКО.
Фота аўтара.